torsdag 26 maj 2011

Första kunden fick ett kungligt, nay, kejserligt bemötande


Den här bloggen var ju tänkt att vara lite halv-seriös till skillnad från den förra, men det går liksom inte när Colombianer är inbandade. Förra "första kunden" var falskt alarm, han konverterades till en långtids-kund. Den första riktiga kunden fick vi i lördags.

När vi var på väg ut fick Paola syn på en snubbe som såg ut som en typisk representant för målgruppen: runt 25-30, skägg, stor ryggsäck och bekväma kläder (men som visade sig vara ryss vilket är ganska ovanligt). Paola haffade honom direkt och några min senare står vi på utsiktsplatsen och röker en feting. Paola går in stenhårt i servicerollen och förklarar var allt finns och visar t o m vart man köper gräs. När snubben är sugen på att gå ut ringer Paola sin kompis A och säger att vi har en utländsk gäst i 30års-åldern med blåa ögon. Mer behöver hon inte säga -A är redan på väg. De hinner knappt hälsa innan hon börjar knuffa honom mot sovsalen. -Men vart ska vi? -Håll näbben! Eftersom han varken var bög eller eunuck hade han inget annat val än att lyda det organ som så ofta styr i liknande situationer. Ni som läste min andra blogg: Detta är samma person som tog oskulden på Paolas brorsa och är en riktig slinka (och detta säger jag som en komplimang)

Paolas farsa och återfunna syrra följde skådespelet från rummet mitt emot eftersom vi inte hade hunnit få upp gardinerna. Tyvärr var vi andra i en annan del av huset (annars hade jag givetvis spelat in en video). Men det gjorde inte så mkt -Paolas farsa berättade glatt; detaljerat och med yviga gester.

I slutet av dagen tror jag man kan vara ganska säker på att det var en glad ryss som lämnade Hostal Buenavida. Jag kan t o m tänka mig att att han tycker de var de var hans bäst investerade 40 kronor någonsin. Buenavida gör skäl för sitt namn eller vad tycker ni? Detta är bara början, Paola har massa kompisar som är som A (varför tror ni jag kommer tillbaka hit hela tiden hehe). Så fort det kommer någon ensam gringo som verkar lite sugen ringer vi bara Paolas kompisar. De är glada att göra det, och de gör det gratis (iaf om du verkar vara fattig). Galet om man kommer från ett land som Sverige där det alltid ska krånglas så in i helvete innan man får doppa. Major unique selling point skulle nog Kotler säga...



Bild: Första kunden blickar ut över Bogotas skyline från utsiktsplatsen


onsdag 18 maj 2011

Första riktiga kunden








En stor dag för Hostal Buenavida: Första riktiga kunden ligger och knoppar i en nymonterad säng! Men officiellt har vi inte öppnat än. Egentligen har vi inte ens öppnat inofficiellt. Pga byråkratikrånglel kommer vi antagligen inte kunna öppna officiellt på flera veckor.

Men inofficiellt kommer vi öppna väldigt snart. De som är mest positiva tror imorgon eller i övermorgon, men jag är för van vid tidsoptimistiska colombianer för att tro på detta, men om några dagar är definitivt möjligt. Målningen är avklarad efter mkt om och men (inklusive manuell hjälp av Chiki och alla delägarna utom Mauricio som kom i finkläder). Nästan alla inköpen är gjorda men mer än nästan alla pengar är slut. Och det gäller alla delägare, inklusive undertecknad. Mauricio är problemet dock, han har bara skrapat ihop hälften av sin andel, vi andra har i stort sätt lagt ut våra andelar. Men bättre egentligen, då får jag chans att gå in med större andel (men blir kanske också tvungen att panta något). Faktum är att M inte duger till mkt mer än att dricka whiskey. Snubben är ju för lattjo, hur dåligt med pengar han än har räcker det alltid till fin-whiskey åt alla. Men häromdagen kom han faktiskt dragande med näst intill odrickbar ful-rom för första gången någonsin. Ett så gott tecken som något på att det råder svåra tider.

Det är kul hur ryktet går att något är på g utan att det syns utifrån. Kommer förbi lattjo typer då och då som vill ha en del av kakan. T ex hitta gäster mot provision eller att vi skickar kunder till deras verksamheter och de till oss. Jänkar-utrycket "when money talks bullshit walks" gör sig påmint. Men allt verkar inte vara tjurskit, tror vi kan utnyttja en del såna erbjudanden. Kommer hur som helst ha grym koll på vilka marknadsföringsinsatser som funkar bäst, bl a via ett frågeformulär som jag ska försöka få gästerna att fylla i och försäljningsstatistik. Jag kommer sköta allt som har med information och statistik att göra, detta är definitivt en svag sida hos Colombianer. Grundregeln här är att ingen vet något om någonting. Inte ens om det är deras specifika arbetsområde

fredag 13 maj 2011

Mina del oro




Sänginköpen klara samt det mesta av min del av investeringen. En av snubbarna har inte fått tag på hela sin del av investeringen än men det är egentligen bra. Då pantar jag någonting och går in med en större andel. Är inte nöjd med de 25% jag har nu... Men vi behövde de andra två snubbarna för alla jävla papper som krävs för att fixa ett hyreskontrakt här, var inte mkt att göra. Och helt utan dem hade det ju varit svårt cash-mässigt också.

Men detta kommer funka, blir mer och mer säker på det. Två snubbar kom förbi alldeles nyss och ville göra business. Ena har tvätteri och andra kör runt turister på dags-turer samt transport till/från flygplats. De kommer också skicka hit folk för provision. Båda jobbar även med de värsta konkurrenterna och har jobbat med turism i denna stadsdel länge. Ena sa att vi sitter på en guldgruva med denna lokal på denna plats. Vi har fortfarande inte öppnat än pga drösbackarna till målare och inte börjat marknadsföra. Men ryktet går tydligen, kommer även folk och vill hyra rum per månad då och då fast vi inte har satt upp lapparna än. Det är så det går till i Colombia, Colombianerna själva använder inte t ex internet för att söka information, jag uppskattar att de är mellan 10 och 15 år efter Sverige vad gäller IT. Men ibland känns det betydligt längre som när man ser någon på fullt allvar använda en mekanisk skrivmaskin.

Apropå Internet så visade det sig att det inte fanns täckning för de 10Mbps här som eftersom bas-stationen var för långt borta. Men detta kunde de inte räkna ut, så de accepterade beställningen och kom hit och installerade nåt skit som knappt fungerade alls. Så vi ringer och de kommer igen några dagar senare för att konstatera att det inte går, men att det går med 4Mbps. Kommer bli seeeeeeeegt när vi har fullsatt...

Ett annat bakslag är att det inte verkar stämma att vi får sätta upp en hotell-skylt innan vi har fått tillstånd. Pappersskyfflare 1 i ministerium A sa att medan vi väntar på godkännande kan vi sätta upp skylten. Men häromdagen säger papperskyfflare 2 på ministerium B att så inte är fallet. Först måste vi gå dit igen med en ritning som inte får vara en original-ritning utan måste vara en ny ritning som vi måste betala en arkitekt att göra. Vad värre är: det sistnämnda ministeriet ligger mitt emot hotellet, så det kommer garanterat bli bjäbb om vi gör det ändå. Byråkratin här är absurd, trodde Sverige var illa men detta är fan som att man är i Kafkas "Processen". Fy fan vad jag hatar pappersskyfflare

Men vi är iaf i stort sätt på banan. Vi har säkrat ca 4000 kr av hyran på strax under 20000 genom att hyra ut några rum per mån. Målarkluddarna börjar bli klara, sedan återstår städningen och laga lite småprylar (allt detta är ägarens ansvar). Vi satsar på öppning på mån men tror kanske det blir några dagar senare. I Colombia är det inte mkt som går snabbt, tror knappt att jag ens sett en stressad människa här. Och att betala målarna per dag var nog inget smart drag av ägaren.

http://www.youtube.com/user/rolexfuralle?feature=mhee#p/u/0/qthaJhKzeyw: Genomgång av hela huset, kolla. Tagen för några dagar sedan så ser bättre ut nu.

Bild 1: Paolas farsa hjälper till att kvalitetskolla sängarna

Bild 2: Paola är en hård förhandlare, 8 våningssängar och 5 dubbelsängar med madrasser och kuddar gick bara på några tusenlappar. Och det var inte den sämsta kvalitén heller

Bild 3: Även en arbetshäst måste ta igen sig ibland.


tisdag 10 maj 2011

Första kunden

Då har vi fått första kunden kan man säga. Första kunden som betalar per mån iaf. Har ännu inte öppnat själva hotell-verksamheten, men vi hyr ut några rum per månad i början för att säkra en del av hyran om det skulle vara svårt att fylla hotellet i början vilket det nog kan vara. Hon är pastor, så det ska bli intressant att se hur hon går ihop med hash-rökande back-packers.

Paola hade halva släkten här igår jävlar vilken hönsgård. Som klanen Romert på pås-vin och Glempa ungefär. Och alla hade åsikter om hur saker ska skötas. Men vi har sparat mkt pengar på möbler och sånt de har haft med sig

Drösbackarna till målare börjar nu äntligen bli klara, och vårt rum är helt klart. Återstår städning och köpa sängar så kan vi öppna. Kan nog bli denna vecka. Idag ska vi köpa sängar och betala depositionen, efter det har vi gjort den större delen av initial-investeringen. Har sålt lite klockor så verkar inte som jag behöver panta något. Kan nog t o m investera lite mer och kapa åt mig en större andel då en av delägarna har dåligt med cash och de andra är nöjda med sin andel. Tror t o m jag kan panta upp min Nikon så jag kan ta lite bättre bilder. Har tagit en video där jag går igenom hela huset, lägger upp den senare idag.


lördag 7 maj 2011

Saker och ting börjar röra sig






Nu börjar det arta sig. Det fortsätter strömma in saker från delägarnas släkt. Kylar, tvättmaskin (toskskåp på g), soffor, puffar, bord t o m porslin och kastruller. Lite annan syn på släkten här (som att den är viktig, även på kusin-nivå). Tvätt-maskin har installerats av Paolas händiga brorsa som går under namnet Hernan men aldrig kallas något annat än Chiki. Just nu målar Chiki och Paola väggar (fanns bara utrustning för två pers. Vad synd, verkligen.).

Vi har även fått in en säng, så vi sover inte längre på puffarna. Och vi har fått igång den naturgas-drivna varmvatten-beredaren. Så nu har vi en kran med varmvatten och en med kallvatten och det räknas nästan som lyx här. Här är standarden sketna elvärmare där temperaturen ändras genom att man ändrar flödet, så man har att välja mellan kinenisk vattentortyr och frysa röven av sig...

Sängarna till gästerna fattas fortfarande (detlajer, detaljer) men det verkar som vi inte har jättebråttom. Målarna är nämligen riktiga drösbackar som säger att de ska komma kl sju varje dag men kommer runt 12 och taggar några timmar senare. Ofta kommer bara en av dem, ibland ingen. "Vi var tvugna att köpa färg" heter det. Och tydligen tar det mellan an halv och en dag i Colombia. Det är därför syskonen Léon-Monroy tog saken i egna händer. Men faktum är att det egentligen är bra. Ägaren kommer nämligen inte börja ta hyra innan allt är klart (slipa av det sista spacklet, måla där det behövs och städa). Så nu kan vi förbereda det som går i ett lugnare tempo, samt vi två i gruppen som har lite, ska vi säga, cash-flow problem får lite mer tid på oss att få ihop till säng-inköpen.

Apropå ägaren så verkar det vara en snål jävel. Han har målarna att måla med pensel istället för rulle för att det "går åt mindre färg" (om nu det ens är sant). Och det har kommit två städerskor som bara har vänt i dörren när de sett hur stort det är. Han har tydligen sagt att det är typ en vanlig lägenhet och lovat en drug hunka i svenska pengar för att totalstäda hela huset. Och med tanke på att de kom innan målarsnubbarna ens hade slipat bort spacklet verkar han inte vara någon stjärna på organisering heller (men vem är egentligen det i Colombia?)

Igår rensade vi ut det mesta ur trädgården. Vi i sin rätta betydelse, jag har faktiskt utfört en hel del "manuellt arbete" redan i detta projekt, fan tro't. Lyche -trädet fick åka, gott men inget att titta på ser typ ut som ogräs. Vi planterar så många saker som möjligt med blommor som blommar nästan hela tiden istället. Trädgården är det första gästerna ser när de kommer in och kommer vara en viktig selling point. Där kommer finnas matbord, solstolar och hängmattor (finns även vissa galnare förslag om att sätta upp en klättervägg eller Jacuzzi men det blir nog senare isf).

Med ett statistiskt underlag som iofs kanske inte gör Sifo gröna av avund visar det säg att de som läser detta föredrar Buenavida framför Goodlife som namn. Och det verkar faktiskt Colombianerna också göra. Just nu lutar det åt: Hostal Buenavida med tillägget "enjoy the good life" alternativt "come on & enjoy the good life" i mindre text under (något på engelska för att visa att vi är "gringo-vänliga"). Vad tycks?

Bild 1: Alvaro, en av delägarna hade passande nog en läskeblask-kyl som stod och skräpade. Lätt var den inte dock...

Bild 2: Jag jobbade faktiskt också, jag lovar!

Bild 3: Svårt att tro att detta kommer vara det finaste vandrarhemmet i Bogota (eller ska vi säga Sydamerica)?

Bild 4: Chiki lagar?

Bild 5: Se så flitiga de är de små liven!

onsdag 4 maj 2011

Inflyttning


Då har man flyttat in då! Skönt att slippa skabb-hotellet vi bodde på tidigare i väntan på detta. Där jag och Paola var de enda som inte var gycklare på enjuling, jonglörer, eldslukare eller sålde smycken av typ snäckor på gatan. Med, som syrran säger, "korvar i håret", en sur arom och avsaknad av skor. Prismässigt är de dock hårda konkurrenter, 40 spänn per gubbe i de finaste dubbel-rummen. På bottenvåningen har de skabbiga sovsalar med våningssängar för 20 spänn. De har t o m lagt madrasser på golvet i källaren för de allra fattigaste. Vi kommer vara Hilton och Grand i jämförelse.

Vad har vi åstadkommit hittills då? I måndags var vi hyfsat produktiva köpte in massa grejer till hotellet på fulmarknaden. Stadsdelen är bissart ful, folk på gatan verkar sakna armar eller ben och har konstiga bölder, och det luktar bajs nästan överallt. Och då snackar jag männsko. Man får klä ner sig och inte ta med något värdefullt ens på dagtid. Men grejerna på marknaden är det faktiskt inget fel på, vi köpte bl a 20 filtar och lite städprylar. Och priserna är svårslagna.

Igår däremot var vi inte särkilt produktiva, det enda vi lyckades åstadkomma var att visa några rum som vi försöker hyra ut per månad tills hotellet rullar på allvar samt beställa internet. Ett företagspaket med 10 Mbit och ett wifi-modem som påstås ha en räckvidd på 20 m genom väggar och möjlighet att ansluta 20 enheter. Täcker inte hela huset ens om det stämmer, och hastigheten är nog också lite dålig om det är mkt folk, men vi uppgraderar sedan när det har kommit igång på allvar med att dra in fiberoptik och köpa in ett eller två modem till. Tänker inte vara dumsnål som nästan alla konkurrenter i budgetklassen. Tror aldrig jag varit på ett billigt hotell som har wifi-täckning överallt och godkänd fart. Är trots allt ingen stor kostnad i sammanhanget att göra detta ordentligt. Jag är förresten självutnämnd teknikansvarig om det nu var någon som undrade.

Kompisar och släktingar till Paola och de andra delägarna har också varit förbi. Många har haft med sig möbler, köksgrejer och annat till hotellet. Som De fyra puffarna som tjänat som tillfällig säng de två första nätterna här. Vissa gratis, andra har sålt saker billigt. Folk har varit väldigt hjälpsamma hittills. Idag kommer Paolas farbror med van och hjälper till att hämta säng, två kylar och en tvättmaskin.

Alla som har kommit har varit väldigt positiva till lokalen och affärsidén. Men å andra sidan, colombianer är det mest optimistiska folkslag jag känner till. Och det säger jag inte som något positivt, är faktiskt lite störande ibland, och kan bli mkt glädjekalkyler och jag blir den som får hålla igen. I Colombia tycker folk att jag är extremt skeptisk och inte tror på något, medan man i Sverige tycker att jag ger mig in i saker som detta alldeles för lättvindigt. Men faktum är att denna gång har även de mest skeptiska personer jag känner i Sverige (ni vet kanske vilka ni är) sagt att "det kan" funka. Det är ungefär som om en Colombian skulle säga "det här funkar garanterat, jag satsar allt jag äger och har"

Vi ska även trycka upp lite visitkort och flyers idag. Gamle Homer, eller Homero som de säger här, får hjälpa till tills vi har gjort iordning rummen och tagit bilder samt kommit på en bra logga etc. På baksidan har vi en karta. Man kan även se vart vi är genom att gå in på http://maps.google.com/ och söka på Goodlife Bogota. Men namnet är inte bestämt än, vi kommer nog inte sätta upp en skylt på några dagar till så fortsätt rösta på de två alternativen eller kom med förslag drösbackar, bara 5 som har röstat.





söndag 1 maj 2011









Nu kanske ni undrar vad jag har sysslat med den senaste tiden, speciellt ni som inte läser uppdateringar på fejjan. Speciellt som intentionen när jag åkte tillbaka hit i jan för fjärde ggn inte var att festa, resa och lalla vilket är det normala. Denna gång åkte jag hit för att starta någon typ av verksamhet med min Colombianska flickvän Paola för att ta mig ur fattigdomen. Det blev ett Hotel.

Även om min andra verksamhet (som inte bör associeras med mitt namn onödigt mkt) ger en svennelön i snitt så är det inte tillräckligt. Eller ens i närheten av tillräckligt. Jag gillar att konsumera. Dessutom har jag advokater i röven som gör sitt bästa för att stänga ner den. Hittills har de faktiskt lyckats ställa till med en hel del problem bl a fick de mitt webhotell att inte bara kasta ut mig, utan också hålla inne innehållet på hemsidan och t o m domänen under en period. Vad gör jag om de lyckas stänga ner den helt? Löneslav är uteslutet. Så detta är även lite av en försäkring

Hur som helst, efter oceaner av byråkrati och papperskyffling, juridisk tjafs och allmänt krångel har vi nu nyckel och kontrakt på en riktigt schysst lokal för ett hotell. Sajnat med tummavtryck och allt. Huset har 14 rum av vilka jag och Paola kommer ta ett, de fyra största blir sovsalar med fyra våningssängar i varje och resten blir privatrum med dubbelsäng. Totalt en kapacitet på över 50 pers. Nu är förstås milliondollars -frågan: hur svårt är det att fylla? Om det är någon som gillar siffror så finns en ganska ungefärlig projektion som jag använde för att övertala farsan och syrran att låna ut pengar här

Stadsdelen heter Candelaria och är den äldsta i Bogotá och är i kolonial stil. Nästan alla turister som letar budgethotell väljer denna stadsdel. Dels för att den är den äldsta och dels för att de billigaste hotellen finns här. Vi kommer primärt inrikta oss på backpackers från länder utanför Sydamerika (vilka det finns en hel del av)


En sak vi inte är helt säkra på är namnet. De två främsta kantidaterna är Hostal Goodlife och spanska versionen, Hostal Buenavida. De flesta hotellen i Colombia har djurnamn, ibland med en färg (på engelska eller spanska, som t ex Black Sheep), generiska namn som Hotel Colonial eller namn som har med omgivningen att göra som skabbhotellet vi bor på som heter Casa en la montaña. Eller så har de människonamn som värsta konkurrenten, Hostal Fatima. Goodlife och Buenavida är lite annorlunda vilket antagligen är positivt. Vad tycker ni? Hur låter det? Rösta eller kom med förslag!

Kommer bättre bilder när jag hämtar ut Slr:en från pantbanken, dessa är tagna med nalle.

Bild 1: Den lilla trädgården mitt i huset har definitivt potential även om den är lite misskött. Trädet i mitten har Lyche-frukter. Här behövs även hängmattor och bord och stolar.

Bild 2: En del av det största rummet i huset. Ska bli sovsal med 4 våningssängar.

Bild 3: Ett av de finare rummen med utsikt mot trädgården. Dubbelsäng, kanske även en extra enkelsäng.

Bild 4: Finns 7 muggar i bra skick av vilka 6 har dusch. Borde räcka åt 50 pers eller?

Bild 5: Torg i mitten av la Candelaria. Hotellet ligger mindre än 50m ifrån.

Bild 6: Efter-sajna-kontraktet-öl med ägaren på skabbig bar

Bild 7: Rum högst upp med utsikt i tre väderstreck. Allmänt rum för att softa och kanske puffa lite för de som vill (ingen idé att moralisera om detta, är trots allt backpackers som är målgruppen ;)). Massa väggar som inte är målade än, men ägaren står för det och skickar dit några gubbar imorgon.

Bild 8: Utifrån ser det kanske inte mycket ut för världen. Kablarna ska förstås bort, och funderar på att sätta nån på att göra nån fet målning över hela fasaden. Men kan bli jidder om detta, inte säkert att papperskyfflarna på ministeriet för kultur godkänner det.