lördag 7 maj 2011

Saker och ting börjar röra sig


Nu börjar det arta sig. Det fortsätter strömma in saker från delägarnas släkt. Kylar, tvättmaskin (toskskåp på g), soffor, puffar, bord t o m porslin och kastruller. Lite annan syn på släkten här (som att den är viktig, även på kusin-nivå). Tvätt-maskin har installerats av Paolas händiga brorsa som går under namnet Hernan men aldrig kallas något annat än Chiki. Just nu målar Chiki och Paola väggar (fanns bara utrustning för två pers. Vad synd, verkligen.).

Vi har även fått in en säng, så vi sover inte längre på puffarna. Och vi har fått igång den naturgas-drivna varmvatten-beredaren. Så nu har vi en kran med varmvatten och en med kallvatten och det räknas nästan som lyx här. Här är standarden sketna elvärmare där temperaturen ändras genom att man ändrar flödet, så man har att välja mellan kinenisk vattentortyr och frysa röven av sig...

Sängarna till gästerna fattas fortfarande (detlajer, detaljer) men det verkar som vi inte har jättebråttom. Målarna är nämligen riktiga drösbackar som säger att de ska komma kl sju varje dag men kommer runt 12 och taggar några timmar senare. Ofta kommer bara en av dem, ibland ingen. "Vi var tvugna att köpa färg" heter det. Och tydligen tar det mellan an halv och en dag i Colombia. Det är därför syskonen Léon-Monroy tog saken i egna händer. Men faktum är att det egentligen är bra. Ägaren kommer nämligen inte börja ta hyra innan allt är klart (slipa av det sista spacklet, måla där det behövs och städa). Så nu kan vi förbereda det som går i ett lugnare tempo, samt vi två i gruppen som har lite, ska vi säga, cash-flow problem får lite mer tid på oss att få ihop till säng-inköpen.

Apropå ägaren så verkar det vara en snål jävel. Han har målarna att måla med pensel istället för rulle för att det "går åt mindre färg" (om nu det ens är sant). Och det har kommit två städerskor som bara har vänt i dörren när de sett hur stort det är. Han har tydligen sagt att det är typ en vanlig lägenhet och lovat en drug hunka i svenska pengar för att totalstäda hela huset. Och med tanke på att de kom innan målarsnubbarna ens hade slipat bort spacklet verkar han inte vara någon stjärna på organisering heller (men vem är egentligen det i Colombia?)

Igår rensade vi ut det mesta ur trädgården. Vi i sin rätta betydelse, jag har faktiskt utfört en hel del "manuellt arbete" redan i detta projekt, fan tro't. Lyche -trädet fick åka, gott men inget att titta på ser typ ut som ogräs. Vi planterar så många saker som möjligt med blommor som blommar nästan hela tiden istället. Trädgården är det första gästerna ser när de kommer in och kommer vara en viktig selling point. Där kommer finnas matbord, solstolar och hängmattor (finns även vissa galnare förslag om att sätta upp en klättervägg eller Jacuzzi men det blir nog senare isf).

Med ett statistiskt underlag som iofs kanske inte gör Sifo gröna av avund visar det säg att de som läser detta föredrar Buenavida framför Goodlife som namn. Och det verkar faktiskt Colombianerna också göra. Just nu lutar det åt: Hostal Buenavida med tillägget "enjoy the good life" alternativt "come on & enjoy the good life" i mindre text under (något på engelska för att visa att vi är "gringo-vänliga"). Vad tycks?

Bild 1: Alvaro, en av delägarna hade passande nog en läskeblask-kyl som stod och skräpade. Lätt var den inte dock...

Bild 2: Jag jobbade faktiskt också, jag lovar!

Bild 3: Svårt att tro att detta kommer vara det finaste vandrarhemmet i Bogota (eller ska vi säga Sydamerica)?

Bild 4: Chiki lagar?

Bild 5: Se så flitiga de är de små liven!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar